Restaurant Oxalys, Val Thorens, la plus haute cuisine etoile du monde!

Oxalis_montana

Restaurant Oxalys ( fr. lat. oxalis montana, resp. franska oxalide och oseille de montagne) heter,världens sannolikt högst belägna stjärnkrog. Detta innebär Val Thorens, > 2000m.ö.h.

Le Chef, Jean Sulpice, och medarbetare serverade som avslutning på Week5Gang´s skidvecka den 1.2.2013 ur följande menu:

 

IMGP1287

Det åttahövdade bentrötta gänget övertalades att välja lokala ( nåja, nästan ) viner att ackompanjera de lockande rätterna.

Det inledande mousserande vinet blev:

 

Desktop

Fin fruktig doft av gula äpplen och vita vinbär.Hög, fin syra och härligt krämig mousse.

Viss diskret brödighet av autolys, mera bär i mellanfasen och frisk ganska lång eftersmak( 88p).

Inte helt överraskande bars sedan ammissarna in:IMGP1291

(Amuse bouche: rakbladstunna blomkålssnitt, liten, skiktad pannacotta med persiljecrème och toppingchoklad från Valrona, gräslökscrème med stänk av vodka.

Entré: ljummen kokt hummerstjärt i vinaigrette med fänkål,mejram och romaneskkål

IMGP1293

Till denna utsökta inledning serverades en:

IMGP1288

Ett friskt högsyrevin på Rousette ( syn.Altesse)från distriktet Mont Blanc i Savoie.

Smak och doft av passionsfrukt och gräs. Något kort och onyanserat, kanske inte det mest uttrycksfulla lokala vinet av Rousette. ( 80p.)

 

IMGP1295Smörfrästa pilgrimsmusslor på en emulsion av persilja och gräslök, palsternackspuré, citron och forellrom.

Chignin

Ett något lite fetare Savoievin, denna gång i stället på den vita Rhônedruvan Rousanne. Detta vin behöver normalt ett par års lagring för att komma till sin rätt, denna årgång 2008 passade utomordentligt väl, såväl till hummerrätten som till St. Jacques. Blommigt, fint integrerad frukt med lång nyanserad smak. Bärande och matchande syra till såväl vinaigrette som citroncaviar. (90 p.)

IMGP1296

Smörfräst kalvbräss med sin sky samt svartrotsjulienne och puré på Tonkaböna .

IMGP1298

En AOP Bandol från favoritproducenten Domaine Tempier, 2010.Deras ” standard”produkt men alldeles superb för sig. Inte helt lyckad till min kalvbräss, men enl. trovärdig utsago perfekt till det rosiga rådjursköttet på granntallriken. Bandolen sparades därför till den i bakgrunden stående ostvagnen, och ett lokalt rött vin hämtades. Bandol gavs 90 p.

IMGP1300

Domaine de St Christophe, Vin de Savoie, 2010. Druvan är den relativt lokala Mondeuse Noire.Ett högsyrevin utan påtaglig tanninsträvhet, sannolikt odlat i ett gott sydläge med bra utmognad av frukten. Alltför ofta blir annars denna druva alltför kärv.

Ett ganska fylligt och smakrikt vin med en spännande doftpalett, lite pinot noirlik, och som passade utmärkt till kalvbrässen och även till de gula hårdostarna på ostvagnen. ( 84 p.)IMGP1301IMGP1303Tomme de savoie, Tomme de chèvre, reblochon och Beaufort ( 4!) samt confiture des myrtilles och hasselnötter från grenoble.

IMGP1304

Mousse på comté, vitbetscoulis samt hasselnötter.

Den alternativa efterrätten valdes: Valronachoklad med sorbet på persilje-och citronbas!IMGP1305

Ytterligare en liten rätt utanför menyn, en liten mignardise!

Utsökt till kaffet.

IMGP1306

Den diskreta och uppmärksamma personalen log då och då åt den ceremoniella och andäktiga tystnad som bröt ut!

Mr Jean Sulpice et al: Magnifique!

En reaktion på “Restaurant Oxalys, Val Thorens, la plus haute cuisine etoile du monde!”

  1. The opening of his restaurant represented a challenge for him since tourists around Val Thorens were typically expecting to eat fondues and raclettes when in the mountain. Nonetheless, the restaurant has become the highest gastronomic restaurant in the world.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

OMT, vinkunskap, Frankrike-franska,Tallholmen, tango.