Vinfestival på Best Western Plus Hotel i Västervik ( Stadt)

Lördagen den 14.4. 2018 arrangerades för första gången en vinfestival i samarbete mellan Best Western Plus Hotel i Västervik och Västervikssektionen av Föreningen Munskänkarna.

Själv hade jag förmånen att tillsammans med Munskänkskollegor förestå bordet med mousserande viner. Det var en sann glädje att få ledsaga några av de mer lyhörda deltagarna från ett något för fruktigt och sött , älskvärt, syditalienskt spumante till betydligt mer nyanserade och komplexa champagner. Denna gång hittades en genväg via samprovning med Anders Drotts ostar på bordet bredvid.

Bäst i test denna dag och vid vårt bord var Clos des Goisses 2006 från champagnefirman Philipponat i 1.er cru-byn Mareuil ( 99 %)

Läget Clos des Goisses med namn från det lokala uttrycket för mycket brant sluttning, 45 °, är ett av Richard Juhlins favoritlägen och orsaken till att han rankar producenten Philipponat så högt som han gör.

Charles Philipponat rekommenderar originellt nog en dekantering av detta kvalificerade vin för att det fyllt ut skall blomma. Detta var något jag inte vågade denna dag eftersom endast en flaska hade ställts till disposition. Ja, priset på VoS är ju förstås 1399 kr! ( 95p.)

Philipponat Blanc des Noirs 2009 för 525 kr . gick däremot att få till en dekantering av och till viss överaskning ökade doft- och smakdjup och utan att moussen försvagades nämnvärt. ( 89p)

Även Philipponat Grand Blanc 2007 , som stod kyld och öppnad under flera timmar blev bara bättre och bättre i mognande toner i såväl bouquet som smak.( 90p)

 

En överaskning vid provning från andra bord blev Vila Santo Trincadeiro från Alentejo i Portugal och till det tilltalande priset av 102 kr. enl. prislista på nätet. Stor , mycket komplex växande doft med sekundäraromer av sous-bois, färsk svamp ett litet inslag av tryffel. Smaken levde inte riktigt upp till den mycket lovande aromen men var ändå mycket tilltalande med frisk fruktsyra, mogna mjuka tanniner och en god ganska lång finish. En aning spretigt med en möjligen lite för hög alkoholhalt för syra och frukt. 88 p för ett 102 kr. vin: bra jobbat Jão Portugal Ramos!

Sammanfattningsvis en mycket trevlig om än frenetisk dag i vinets tecken. Stämningen var mycket trevlig, intresset och nyfikenheten påtaglig och Munskänkarnas arbetsdevis: att verka för goda dryckesvanor, kunde åskådliggöras på ett påtagligt sätt.

Vi uttryckte många en förhoppning om en upprepning av evenemanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *