Les Lauzeraies 2015 och 2019

Hej igen Vinvänner! För bara några dagar sedan kunde vi inte bärga oss, utan tog fram den sparade flaskan Les Lauzeraies, Tavel 2015 för en jämförelse med den inte purunga men ända näst senaste årgången, 2019.
Den visade sig ha torkat ut sin frukt nästan fullständigt, men ersatt denna med en kraftfull mineralkaraktär av kalk och lite järn (!). Doftrikedom och dito djup hade minskat jmf med det senare vinet. Spänstig syra och en matvänlig beska fanns kvar oförändrat. Medellång eftersmak till skillnad från 2019, som var lång. Obetydligt oxidativt i smaken.
2019 var som så ofta fruktigt nyansrik med röda vinbär, hallon,och bigarråer allt efter vinet utvecklades i glaset. 2019 matchade grillade kammusslor och räkor väldigt väl, medan årg. 2015 förväntades kräva kraftigare smaker.
I brist på Langres, Munster eller Epoisses hittade vi en portugisisk Sapata, medförd från Filipe Santos på Paixao do Vinho i Funchal. ( Filipe är god vän med Niklas Jörgensen, i mitt tycke Sveriges f.n. kunnigaste Madeirakännare.)
En spännade jämförelse som tydligt visade Les Lauzeraies mångsidighet och kvalitet.
/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *