På hedonistisk resa med Vinupplevelser i Priorat.

Vinnäthandels- och vinresefirman Vinupplevelser hade bjudit in till vinfestivalresa till och i Priorat med omnejd i maj 2019.

I centralorten Falset smakades och spottades i dagarna tre, såväl ofärdiga som fullt utvecklade och drickfärdiga mustiga komplexa och smakrika röda viner av absolut världsklass.

I grannbyn Porrera avfestades ” Carinyenakväll”, dvs fatprover på ren Cariñena ( Carignan) inför kommande blandning , men även  i några fall som fullt utvecklade endruveviner från  kvalitetsproducenter , som eftersträvar absolut renhet och koncentration. Detta har då kunnat uppnås på mager skifferjord i mycket branta sluttningar och med en avkastning på så lite som en klase om ett kilo per planta! Tanken svindlar: en vinbonde, ett helt år, en klase , hur mycket jobb som helst och så en flaska till mig!

Hundraårig planta i sluttningen vid kapellet Sant Antoni ovanför Porrera med sitt ferromonskydd eller som vår begåvade guide sade: ” males are that easy to cheat.”

I en annan sluttning ovanför Porrera: Ferrer Bobet, med sitt bondfilmsörnnäste och tvärbranta terasserade sluttningar.

En av flera erfarenheter av dessa snabbt förflutna fem dagar var just att viner av ren Cariñena eller åtminstone dominerade av denna druva, uppnådde en koncentration och en sammetsmjuk silkighet i strukturen utan att på minsta sätt förlora i stramhet och elegans.

Förutsättningen är förstås ett skördeuttag på dessa låga nivåer.

Jag jämför närmast med < än 10 hl/ ha som på Domaine de Soumades´ Fleur de Confiance i Rasteau!

I en annan grannby till Falset, Grattallobs, festiverades med en s.k. Tast amb llobs, dvs avsmakning med vargarna. Kanske avsågs med dessa” De fem Stora ” i Priorat, nämligen

René Barbier,  Clos Mogador

Alvaro Palacios, L ´Ermita

Carles Pastrana, Clos L´Obac

Mas Martinet

Clos Erasmus.

René Barbier skymtade i vimlet en stund, övriga pionjärer lyste nog med sin frånvaro.

Tast amb llobs i Grattallobs.

Pionjärernas förstaviner fanns inte till avsmakning, åtminstone inte för nybörjare och päron som vi. Finca Dofi från Clos Mogador skämdes dock inte ett dugg för sig, om än något ungt för att riktigt komma till sin fulla rätt.

Mest spännande var ändå kanske några lite yngre odlare med höga ambitioner, som t.ex. Fredi Torres med sitt prioratvin med   koncentrerad frukt, strama tanniner och rel. mjuk fruktsyra. samt   balanserat alkoholinnehåll. Ett namn att hålla ögonen på. Representeras i Sverige av Backman & Co Vinhandel i Göteborg.

Själva vinresan inleddes på Rinçon de Diego i Cambrils.Enstjärnigt i Cambrils. Kortlunch som blev lång och underbar.

Bästa vin, Clos Galena förstås.

” Petit Grand Dessert”.

Samma kväll ny femrättersmåltid, inte enstjärnigt men i stället lite mer rustikt och lokalt på Celler Aspic mitt i centrala Falset.

Till rätter på iberisk gris avnjöts Celler Joan Simos viner.

F.a. Les Eres Especial gjorde avtryck och inhöstade dagarnas högsta betyg i form av 19 M-poäng alt. den lite mer ospecifika P-poängen 93.Fullmatad mörk frukt, koncentrerad och ren, harmonisk och balanserad trots  den rel. höga alkoholhalten . Rik i doft och smak, nästan outsläcklig finish. Nästan för bra för att njutas till mat.

Dag två inleddes med introduktion och översikt av området från kapellet  Sant Antoni ovanför Porrera samt från Ferrer Bobets näste. Fantastiskt branta sluttningar får betraktaren att undra hur det går att hålla sig kvar gående i odlingarna.

Celler Joan Simos sluttningar i Porrera.

Lunchen avåts på La Cooperativa i Porrera. En lokal rustik restaurang med ett antal lokala smårätter: Sallad med granatäpplekärnor, parmesan lustigt nog i stället för t.ex. Manchego, vildris med sparris och anka. Bäst var ändå den långtidsbakade gårdskycklingen, som fullkomligt smälte i munnen. Av vinerna från ko-operativet Celler Castellet imponerade Empit och Empit Seleccio med sin mättade koncentration och långa eftersmak.

Nästa förmidag ägnades åt ett knippe vinmakaren på Clos Figueras.

Vinmakarna , kvinnliga allihopa, var precis lika kunniga, kommunikativa och, som det verkade, pedantiska som sina ofta mer kända manliga kollegor. Här fanns inga möjligheter för leverans i Sverige från något nätföretag, så några flaskor slank ner i resväskan.

Eftermiddagen ägnades åt själva festivalen i centrala Falset.

Av de väletablerade källarna imponerade Scala Dei mest.

På marknaden återfanns glädjande nog Celler Masroig med den i Sverige så uppskattade Les Sorts, DO Montsant, importerad av Terrific Wines. Dessutom presenterades ett nytillskott, ett experimentvin. Detta var inte så lite påminnande om Ferrer Bobets experimentvin, såväl i smak som i etikettutförande!

Den nationellt ansvarige försäljningschefen på co-operativet häller upp. Hedonistiska leenden. Exportchefen Eulalia fanns tyvärr inte på plats. Vinet finns inte egentligen, kunde inte köpas , men  att ges bort i present gick för sig!

På kvällen Tast amb llobs i Gratallobs, se ovan. Minnesvärt och stämningsfullt.

Söndag hölls olivoljeprovning med fyra olika smakkaraktärer på olja.

Oljekvarnen i Scala Dei.

Detta skedde uppe i Scala Dei och mest intressant blev kombinationen mörk choklad, olja och flingsalt. Kulturellt blev sedan det långa och intressanta besöket i kartusianerklostret resans höjdpunkt.

De tysta kartusianermunkarnas kloster! Cartoixa.

Lunch efter bussresa upp till den högt belägna Siurana med sin gamla fästning. Els Taller restaurang erbjöd enstjärnekvalitet.

Stingrocksfilé med ett vitt vin från Terra Alte, Clos Galena. Sparris AAA.

 

Ljummen avocado med benmärgssky och parmesan.

Vi skall även länge minnas långtidsbakad oxkind, ackompanjerad av Clos Galenas Crossos, DO Montsant.

Gran Finale för resan på Hostal Sports.

Tio olika av resans viner, 32 personer, summa 320 glas!

Bäst i test blev Empit 2014 från Celler Castellet, enl. om-röstningen.

Under avresedagen hanns det med ett besök på Castell Sant Antoni di Sadurni d´Anoia. Denna producent specialiserar sig på långtidslagring av CAVA på sin jästfällning, ofta under längre tid än 8 år för de högre kvaliteterna. Mycket kvalificerat, inte så lite på minnande om Gramonas Enoteca, ochså den 10 år på jäst före degorgering, men Sant Antoni är betydligt billigare!

En mycket givande resa av en seriös importör av mycket seriösa viner.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *