Aprilkonsert på Gränsö Slott med Pelle Björnlert och Gamleby Folkmusiklinje.

Riksspeleman Pelle Björnlert med medmusikanter bjöd på taktfast och dansinspirerande musik under timmarna två denna fantastiskt vackra vårsöndag på Gränsö Slott. Mycket av musiken och sången var direkt mycket berörande , inte minst Jag Fattig Bonddräng med sjönsjungande Karl-Lukas Otell. Karl-Lukas besitter ett stort register med värme och timbre i alla delar. Pelle Björnlert själv briljerade i ett solonummer som hördes och utfördes så lätt och lekande som bara en stor mästare kan. Generöst berömde dessutom riksspelmannen den lyssnande församlingen för god allmänbildning och kunskap i Tryserums församlings byanamn!

Dan Wallins foto.
Gränsö Slottskonsertsal.
Dan Wallins foto.
Mats Nilssons floristverk med vårlig touche.
Elin Andersson visar upp några av sina blockflöjtsalternatdiv före avnjutande.
Slottsrestaurangen visar upp kvällens huvudrätt, fläskfilé med två sorters sås,och färsk sparris före avnjutande!

Marthas Vineyard 1983

In order to avoid more cemetery wines in Västervik, we this evening Cora-wined a Martha´s Vineyard 1983 from the famous Heitz cellars. Some of the original Joe Heitz aromas were there, astonishing fresh acidity, a little ” empty” in the middle, but with a long nuanced finish. Not at all dead, but without the former power of coarse. Perhaps somewhat too elegant accompanying a beef ragout. You cannot get it all.

Here we found a hint of piquant Brett, somewhat like old times Bordeaux premier crus, well developed aromas but  a little empty of lacking fruit in the middle. Long delicious aftertaste of chocolate and vanilla.

Dan Wallins foto.

Moderna Muséet 11.4.2018

Moderna visar just nu Concretes, moderna sydamerikanska artister med inriktning på form och djup i perspektivet, såväl bildkonst som skulpturer. Somt är spännande och sinnespåverkande, annat känns trots temat lite platt.

Mest intryck skapade Lygia Papé med guld- och silvertrådar dragna från tak till golv i sneda kolonner. Med belysning  skapades stämning som i en kyrka med infallande ljus från färgade rosettfönster.

Ett annat verk påminde något om Hilma af Klint med geometriska mönster och svårtolkad  symbolik.

 

Hilma själv stod ut som en mycket viktig föregångskvinna med sina verk redan fullbordade under tidigt 1900-tal och före Kandisky!

Svanen!

En guidad tur med Marie Lindberg före beöket på separatutställningen min fångade på bara 45 minuter upp några av samtidens och den moderna konstens mest framträdande  konstnärer, och alla dessa var kvinnor!

Besök på Artipelag den 10.4.2018

På konstetablissemanget Artipelag på Värmdö pågår under en period från 23.3. till 30 9. 2018 utställningen Bloomsbury Spirit.

Här visas konst av Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt Roger Fry. Den sistnämnde var även konstpedagog samt farfar till den eventuellt mer berömde Stephen Fry. Till Bloomsburygruppen hörde även författarna Leonard och f.a. Virginia Woolf samt E.M. Forster och Lytton Strachey och även ekonomen John Maynard Keynes.

Artipelag har rekonstruerat en interiör från det berömda Cadena Café samt den omtalade piazzan på godset Charleston där så mycket nyskapande i ord, bild och heminredning skedde.

 

Man har byggt upp rum och interiörer och smakfullt inlemmat originalmålningar samt foton. Bloomburygruppen hade samröre med den tidens modernister innan dessa efter hand blev erkända av konst- och kulturetablissemanget. Exempel på detta är så olika personer som Matisse, Sezanne, Djiagilev och Bertrand Russel.

The Omega Workshop, centrum för design och konst kan sägas vara en föregångare till t.ex. Bauhausepoken, men tvingades stänga i samband med första världskrigets slut, i första hand kanske av ekonomiska skäl, helt enkelt otur med timing.

Mycket information, inte minst foton finnes från gruppens kanske primus motor, Virginia Woolf.

Artipelag håller sig med två näringsställen. Numera är gamla Bådan mer ett lunchkafé med mackor och kanske soppa, medan den etablerade förnämliga lunchbyfféen har flyttat upp till Restaurang Artipelag, en trappa upp. Samtidigt har priset höjts men bedömningen är att samtidigt kvaliteten har höjts ytterligare.

Ett förnämligt fisk och skaldjursutbud finnes, liksom delikata charkuterier som bresaula och prosciutto.Denna gång var det dock den torrsaltsmarinerade skreiryggen, som ugnsbakats i 50 ° som tog priset. Helt sublim!

Ord- bild- design och matkultur i skön förening!

 

Vinfestival på Best Western Plus Hotel i Västervik ( Stadt)

Lördagen den 14.4. 2018 arrangerades för första gången en vinfestival i samarbete mellan Best Western Plus Hotel i Västervik och Västervikssektionen av Föreningen Munskänkarna.

Själv hade jag förmånen att tillsammans med Munskänkskollegor förestå bordet med mousserande viner. Det var en sann glädje att få ledsaga några av de mer lyhörda deltagarna från ett något för fruktigt och sött , älskvärt, syditalienskt spumante till betydligt mer nyanserade och komplexa champagner. Denna gång hittades en genväg via samprovning med Anders Drotts ostar på bordet bredvid.

Bäst i test denna dag och vid vårt bord var Clos des Goisses 2006 från champagnefirman Philipponat i 1.er cru-byn Mareuil ( 99 %)

Läget Clos des Goisses med namn från det lokala uttrycket för mycket brant sluttning, 45 °, är ett av Richard Juhlins favoritlägen och orsaken till att han rankar producenten Philipponat så högt som han gör.

Charles Philipponat rekommenderar originellt nog en dekantering av detta kvalificerade vin för att det fyllt ut skall blomma. Detta var något jag inte vågade denna dag eftersom endast en flaska hade ställts till disposition. Ja, priset på VoS är ju förstås 1399 kr! ( 95p.)

Philipponat Blanc des Noirs 2009 för 525 kr . gick däremot att få till en dekantering av och till viss överaskning ökade doft- och smakdjup och utan att moussen försvagades nämnvärt. ( 89p)

Även Philipponat Grand Blanc 2007 , som stod kyld och öppnad under flera timmar blev bara bättre och bättre i mognande toner i såväl bouquet som smak.( 90p)

 

En överaskning vid provning från andra bord blev Vila Santo Trincadeiro från Alentejo i Portugal och till det tilltalande priset av 102 kr. enl. prislista på nätet. Stor , mycket komplex växande doft med sekundäraromer av sous-bois, färsk svamp ett litet inslag av tryffel. Smaken levde inte riktigt upp till den mycket lovande aromen men var ändå mycket tilltalande med frisk fruktsyra, mogna mjuka tanniner och en god ganska lång finish. En aning spretigt med en möjligen lite för hög alkoholhalt för syra och frukt. 88 p för ett 102 kr. vin: bra jobbat Jão Portugal Ramos!

Sammanfattningsvis en mycket trevlig om än frenetisk dag i vinets tecken. Stämningen var mycket trevlig, intresset och nyfikenheten påtaglig och Munskänkarnas arbetsdevis: att verka för goda dryckesvanor, kunde åskådliggöras på ett påtagligt sätt.

Vi uttryckte många en förhoppning om en upprepning av evenemanget.

TWWD: Terrific Wines Winemakers Day 2018.

Terrific Wines, perhaps not  the biggest wine importer in Sweden, but according to style and influence it certainly is not of small importance for keen wine-lovers. When the modern wines  get international both concerning choice of grapes and style, Terrific Wines chooses originality, faithfulness and loyalty to soil, origin and perhaps above all, purity. This is what characterized presentations and seminars over the day.

Most representative for the characteristics above is Clotilde Davenne, owner and first of all winemaker, on Des Temps Perdus in Prehu , in Chablis.It is a highly interesting and thought-provoking journey to be led through her production during a tasting. Purity, balance and harmony in the nose and on the palate is distinctive for her wines before fruity muscular strength with or perhaps without the modern art of disharmonious high contents of alcohol.We had an almost full range from her production: Crémant de Bourgogne, white and rosé, Saint Bris ( Sauvingon Blanc from the Chablis region!), Bourgogne Blanc grown a few steps outside the appellation border for Chablis, Chablis, Chablis 1 er Cru  Montmains, Chablis Grand Cru Les Clos 2013 och 2014 and Bourgogne Rouge. This tasting lacked a most interesting blend of Pinot Noir and the local variety of Cesar in the small production of Irancy. You cannot get it all, sometimes.

To get it short: Bourgogne Blanc is among the most prize-worthy of quality wines you could lay hands on, and the Grand Crus from Les Clos are superb now but would change nicely and even improve in nuances with age. It is so easy to show fidelity to wines like these, Clotilde Davenne!

The seminars started with Lars Torstenson talking over rosé wines and the topic ” In rosé wines there is more than the colours.”

We took part in an exposé over choices of root varieties and fitting yeasts over maceration time. Most interesting.The AOP Tavel Les Lauzeraies always has been a good company to most spring and summer food, dry mouth-watering fresh, pretty good body and a food-friendly well balanced bitterness.

Bastien Papleux from the champagne-grower and -maker ( RM) Goutorbe- Bouillot in Damery  just outside Epernay introduced the tasters to a solera style of blend that he stated the family was first  to use in Champagne. On a careful comment that Anselme Selosse  was very early too, Bastien Papleux firmly stated that he came later!Perhaps that could be questioned, because on a visit to Selosse 1995, it was obvious that the solera system was running.

Anyhow, the long aging procedure, the solera period over 16 years, the long time sur lies and the careful work in the vine-yard made these bubblies very tasty and food-friendly. We had a good example on how small and ambitious growers and ” Recoltants-Manipulateurs” , can produce champagnes up to and over the quality from the established big houses and not the least important to a most attractive prize.

Champ de Craie, art. nr 73380 på VoS, 425 kr.

Cuvée Louise 2013 , 499 kr.

Andrea Mullineux from the South African winery in Swartland lead a seminar and presented some very ambitious products from mineralic soils where especially the Syrah variety from chist soils stood out.

Over all the day, a very ambitious and friendly atmosphere could amalgamate in  the most professional way.

TWWD is to be look forward to every year.