Kategoriarkiv: Dan Wallin, vin och mat

Nekrofila viner till fredagsmyset.

Grillade St Jaques och räkor med Maurice Vesselle Bouzy Grand Cru 2000 samt Stora Hycklinges hjortkött med Ch. Beychevelle 1975.

Maurice Vesselle var moget utvecklat nyanserat och med många lager på lager. Begynnande oxidation. Smakrikt och välfungerande till såväl förrätt som hjort och inte minst ostarna.

Ch. Beychevelle hade en stor elegant doft med inslag av läder stall och rosenblom. Ingen frukt . Fin elegant fruktsyra och en svag kvardröjande mogen mjuk strävhet. Relativt  kort finish. Efter 10 min. i glaset hade vinet dött i doft och smak. Skall bli intressant att se om Coravinhanteringen sparar någon doft och smak till i morgon eller övermorgon.

På hedonistisk resa med Vinupplevelser i Priorat.

Vinnäthandels- och vinresefirman Vinupplevelser hade bjudit in till vinfestivalresa till och i Priorat med omnejd i maj 2019.

I centralorten Falset smakades och spottades i dagarna tre, såväl ofärdiga som fullt utvecklade och drickfärdiga mustiga komplexa och smakrika röda viner av absolut världsklass.

I grannbyn Porrera avfestades ” Carinyenakväll”, dvs fatprover på ren Cariñena ( Carignan) inför kommande blandning , men även  i några fall som fullt utvecklade endruveviner från  kvalitetsproducenter , som eftersträvar absolut renhet och koncentration. Detta har då kunnat uppnås på mager skifferjord i mycket branta sluttningar och med en avkastning på så lite som en klase om ett kilo per planta! Tanken svindlar: en vinbonde, ett helt år, en klase , hur mycket jobb som helst och så en flaska till mig!

Hundraårig planta i sluttningen vid kapellet Sant Antoni ovanför Porrera med sitt ferromonskydd eller som vår begåvade guide sade: ” males are that easy to cheat.”

I en annan sluttning ovanför Porrera: Ferrer Bobet, med sitt bondfilmsörnnäste och tvärbranta terasserade sluttningar.

En av flera erfarenheter av dessa snabbt förflutna fem dagar var just att viner av ren Cariñena eller åtminstone dominerade av denna druva, uppnådde en koncentration och en sammetsmjuk silkighet i strukturen utan att på minsta sätt förlora i stramhet och elegans.

Förutsättningen är förstås ett skördeuttag på dessa låga nivåer.

Jag jämför närmast med < än 10 hl/ ha som på Domaine de Soumades´ Fleur de Confiance i Rasteau!

I en annan grannby till Falset, Grattallobs, festiverades med en s.k. Tast amb llobs, dvs avsmakning med vargarna. Kanske avsågs med dessa” De fem Stora ” i Priorat, nämligen

René Barbier,  Clos Mogador

Alvaro Palacios, L ´Ermita

Carles Pastrana, Clos L´Obac

Mas Martinet

Clos Erasmus.

René Barbier skymtade i vimlet en stund, övriga pionjärer lyste nog med sin frånvaro.

Tast amb llobs i Grattallobs.

Pionjärernas förstaviner fanns inte till avsmakning, åtminstone inte för nybörjare och päron som vi. Finca Dofi från Clos Mogador skämdes dock inte ett dugg för sig, om än något ungt för att riktigt komma till sin fulla rätt.

Mest spännande var ändå kanske några lite yngre odlare med höga ambitioner, som t.ex. Fredi Torres med sitt prioratvin med   koncentrerad frukt, strama tanniner och rel. mjuk fruktsyra. samt   balanserat alkoholinnehåll. Ett namn att hålla ögonen på. Representeras i Sverige av Backman & Co Vinhandel i Göteborg.

Själva vinresan inleddes på Rinçon de Diego i Cambrils.Enstjärnigt i Cambrils. Kortlunch som blev lång och underbar.

Bästa vin, Clos Galena förstås.

” Petit Grand Dessert”.

Samma kväll ny femrättersmåltid, inte enstjärnigt men i stället lite mer rustikt och lokalt på Celler Aspic mitt i centrala Falset.

Till rätter på iberisk gris avnjöts Celler Joan Simos viner.

F.a. Les Eres Especial gjorde avtryck och inhöstade dagarnas högsta betyg i form av 19 M-poäng alt. den lite mer ospecifika P-poängen 93.Fullmatad mörk frukt, koncentrerad och ren, harmonisk och balanserad trots  den rel. höga alkoholhalten . Rik i doft och smak, nästan outsläcklig finish. Nästan för bra för att njutas till mat.

Dag två inleddes med introduktion och översikt av området från kapellet  Sant Antoni ovanför Porrera samt från Ferrer Bobets näste. Fantastiskt branta sluttningar får betraktaren att undra hur det går att hålla sig kvar gående i odlingarna.

Celler Joan Simos sluttningar i Porrera.

Lunchen avåts på La Cooperativa i Porrera. En lokal rustik restaurang med ett antal lokala smårätter: Sallad med granatäpplekärnor, parmesan lustigt nog i stället för t.ex. Manchego, vildris med sparris och anka. Bäst var ändå den långtidsbakade gårdskycklingen, som fullkomligt smälte i munnen. Av vinerna från ko-operativet Celler Castellet imponerade Empit och Empit Seleccio med sin mättade koncentration och långa eftersmak.

Nästa förmidag ägnades åt ett knippe vinmakaren på Clos Figueras.

Vinmakarna , kvinnliga allihopa, var precis lika kunniga, kommunikativa och, som det verkade, pedantiska som sina ofta mer kända manliga kollegor. Här fanns inga möjligheter för leverans i Sverige från något nätföretag, så några flaskor slank ner i resväskan.

Eftermiddagen ägnades åt själva festivalen i centrala Falset.

Av de väletablerade källarna imponerade Scala Dei mest.

På marknaden återfanns glädjande nog Celler Masroig med den i Sverige så uppskattade Les Sorts, DO Montsant, importerad av Terrific Wines. Dessutom presenterades ett nytillskott, ett experimentvin. Detta var inte så lite påminnande om Ferrer Bobets experimentvin, såväl i smak som i etikettutförande!

Den nationellt ansvarige försäljningschefen på co-operativet häller upp. Hedonistiska leenden. Exportchefen Eulalia fanns tyvärr inte på plats. Vinet finns inte egentligen, kunde inte köpas , men  att ges bort i present gick för sig!

På kvällen Tast amb llobs i Gratallobs, se ovan. Minnesvärt och stämningsfullt.

Söndag hölls olivoljeprovning med fyra olika smakkaraktärer på olja.

Oljekvarnen i Scala Dei.

Detta skedde uppe i Scala Dei och mest intressant blev kombinationen mörk choklad, olja och flingsalt. Kulturellt blev sedan det långa och intressanta besöket i kartusianerklostret resans höjdpunkt.

De tysta kartusianermunkarnas kloster! Cartoixa.

Lunch efter bussresa upp till den högt belägna Siurana med sin gamla fästning. Els Taller restaurang erbjöd enstjärnekvalitet.

Stingrocksfilé med ett vitt vin från Terra Alte, Clos Galena. Sparris AAA.

 

Ljummen avocado med benmärgssky och parmesan.

Vi skall även länge minnas långtidsbakad oxkind, ackompanjerad av Clos Galenas Crossos, DO Montsant.

Gran Finale för resan på Hostal Sports.

Tio olika av resans viner, 32 personer, summa 320 glas!

Bäst i test blev Empit 2014 från Celler Castellet, enl. om-röstningen.

Under avresedagen hanns det med ett besök på Castell Sant Antoni di Sadurni d´Anoia. Denna producent specialiserar sig på långtidslagring av CAVA på sin jästfällning, ofta under längre tid än 8 år för de högre kvaliteterna. Mycket kvalificerat, inte så lite på minnande om Gramonas Enoteca, ochså den 10 år på jäst före degorgering, men Sant Antoni är betydligt billigare!

En mycket givande resa av en seriös importör av mycket seriösa viner.

 

 

Vinmässa i Västervik den 13.4.2019, kvalitetsprovningen med Terrific Wines.

I samband med vinmässan i Västervik den 13.4.19 med c:a 300 besökare, hölls en kvalitetsinriktad sittande provning med några utvalda exklusiva viner ur Terrific Wines sortiment.

Följande viner provades:Samtliga viner var naturligtvis högklassiga. Behovet av ett eller ett par kalibreringsviner har väl sällan varit större, Jämförelser inbördes blev helt omöjliga, endast smakpreferenser kunde egentligen diskuteras.

Louis Sipps grand cru-riesling var ren och kristalltydlig med mycket lång eftersmak.

Clotilde Davenne med sin urtypiska Les Clos började öppna sina les clostoner och skvallrade om ett mycket långt liv.

1. cruburgundern från Les Moutottes och Domaine Capitain- Gagnerot är ännu mycket ung och med en än så länge diskret pinotnäsa men med stor frukt, som öppnade sig med förförisk kraft under provningens gång.

La Fuga , Brunello di Montalcino från 2013, är kanske redan på topp men med många lyckliga år framför sig. Lycklig den, som kan lägga upp ett litet förråd. Prisnivån för ett så stort vin känns ända angenäm. Mustigt och ändå saftigt med silkiga tanniner och en lång fin frisk finish.

Störst av alla var ändå Guilia Negris La Delizia från det lilla läget i Serradineri. Det börjar nu veckla ut sina Guaiacolaromer med tjära viol  och rosendofter. Ett riktigt stort vin.

Det verkade som deltagarna i denna enflaskorsprovning för det humana priset av 175 kr. fick valuta för pengarna. Det borde vara det minsta vid självkostnadspris!

 

 

Munskänksprovning med Terrific Wines den 21.3.2019.

Den 21.3.2019 hade Munskänkarnas Västervikssektion möjlighet att presentera några av Terrific Wines viner. Naturligt nog gjorde sig Clotilde Davenne särdeles väl i denna samling kvalitetsviner.

Som så sanningsenligt den forne politikern och diplomaten lord Chesterfield sade : Den bästa publiken är välutbildad, intelligent och något beskänkt, så inleddes provningen med Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne. Detta vin ackompagnerade sedan presentationen av de övriga:

Vin nr 1.

Karaktär: knastertorrt, fruktigt av äpple och lime. utvecklad jäst/ patisseriekaraktär. Rel. lång eftersmak. Mycket hög syra, inget vin för veklingar!

Art. nr. 7725, 149 kr. 12,5 %, 60 % PN, 40 % C

 

Vin nr 2:

Karaktär: Torr, mycket frisk smak med doft av gula äpplen och vit persika. Torr nästan kritig finish med lång fin syra i eftersmaken.

Art. nr. 5562, 129 kr. , alk. 13 %, 100 % C, RS < 3g/ l.

 

Vin nr 3:

Château Montelena Chardonnay 1973 ,    vinmakat av Mike Grgich, vann den klassiska ” Judgement of Paris”, lite vanvördigt syftande till den klassiska skönhetstävlingen på berget Ida! Ja , den vita avdelningen, den röda vanns av Stags Leap före Ch. Mouton Rotchild

Samma vingårdsprodukt av anno 2015 uppvisade en synnerligen elegant doft och smak med många bottnar och mycket lång eftersmak. Citrus,  äpplen, persika, lime, smörigt lång mellanfas med nötter och mandel. Finish med finstämd syra , lime och balanserad ek. Så nära 100 p man kan komma med ett vitt vin.

Art nr. 71649, 449 kr, 13 % alk., 100% C

nr 4.

Les Sorts Seleccío 2016 fråndet hästskoformade  området Monsant runt kultapellationen Priorat.

Karaktär : Fruktbomb med många nyanser.  Mustigt  och välbalanserat. En aning eldigt. Mörka plommon, lite animalisk karaktär. Mjuka balanserade tanniner , passande till såväl rosa kött som mustig gryta.

Rel. lång eftersmak. Mycket prisvärt.

Art. nr. 70217, 115 kr. 14, 5 %, 50 % Grenache, 50  % Carignan      (garnacha, carignena).

nr 5.

Château Montelena 2016 Cabernet Sauvignon.

Karaktär: Fylligt, elegant balanserat med ekfatig märg och fint bärande frukt av svarta vinbär, björnbär och plommon. Viss örtig kryddighet på minnande om garrigue, hur nu detta skulle kunna gå till! Lång fin finish med bärande fruktsyra.

Art. nr. 71926, 399 kr, 14 % alk, 88% CS, 10 % M, 2 % C Fr.

En tydlig och allmän iakttagelse blev, att kvalitetsskillnaden  mellan Ch. Montelena Cab. Sauv och Les Sorts var tydligt  mindre än mellan Ch. Montelena Chard. och Bourgogne Blanc från Clotilde Davenne!

Kvällens matvin var Chiara Condello från Emilia-Romagna på 100 % Sangiovese. Fantastiskt väl ackompagnerande entrecôten från Bjursunds Gård. Kökschefen Per hade verkligen bjudit till och upp! Ett sannskyldigt lyckat bröllop!

Art nr. 95758, 149 kr. 13,5 %, < 3 g RS/ l, 12. mån. på slavonsk ek.

För Västervikssektionen av Föreningen Munskänkarna samt Terrific Wines Ambassadör: Dan Wallin

Rare tasting at the Barbeitos.

The well reputed and recognized Barbeitos Winery is located far away up on the steep slopes outside Funchal on the beautiful island of Madeira.

Concerning balance, harmony and elegance it is outpassed of no other established winery producing this classic fortified wine according to our opinion.

On the arrival we were asked by Barbeitos pedagogical genius, Leandro Gouveia if we had any specific expectations. In our usual impertinent way we asked for the possibility to train finding the grape origin in a couple of tastings. Here is what Leandro Goveia poured up:Cask samples of Boal, Tinta Negra, Bastardo and Malvasia from vintage 2017 but of course before the oxidation part of the process!

Tinta Negra and Malvasia had remainders of the nice primary fruity aromas while the Boal and certainly the Bastardo were in a neutral position between primary and final secondary mature aromas after a fullfilled oxidation.

It was a most interesting and unique experience to compare this partly empty Bastardo with a such a rare bottle as Bastardo 50 years! This means that the oldest parts of this sample should be one hundred years or more!It most amazing how layer after layer of mature nuanced  aromas can develop in a the nose from a masterpiece like this!

Of course Leandro Gouveio offered perhaps more ”normal” samples.

The tenth and final we did not spit, a forty years Malvasia with full and rich sweetness together with all components of exotic fruit, almonds, caramel , sweet Christmas raisins, cocoa and a hint of Middle Eastern flavors.Perhaps the most unusual shown, but not tasted, was Barbeitos brand new white dry wine made of Verdhelo and not fortified and estufa-treated. Of the total amount of not more than 700 bottles made, we got the gift to bring one bottle back home!Nice bottles could be as efficient reminders as nice pictures.

With hope and desire for a revisit we took fare-well of Barbeitos and Leandro Goveia for this time being.

 

Det mytomspunna året 1982 ( i Bordeaux)

I samband med klarsyn vid inventering framstod några viner som begravningsaktuella. Snålhet och eller bristande planering har tidigare gett upphov till rejäla stolpskott vid provningar. Vinnekrofila funderingar florerade.

Denna Chateau La Lagune 1982 överträffade t.o.m. alla förväntningar. Trots 36 år på nacken verkade det enda som hänt att tannintrotset dämpats och utan  att frukten det minsta hade torkat ut.

Mogen, lite stallig läderartad arom med stor och nyanserad komplexitet som ändras hela provningen.

Frisk syraatack, runda mogna sträva garvsyror, välintegrerade mellan druvor och ek. Mustig fyllig svart frukt.

Lång, nästan outsläcklig eftersmak.

Vinet växer hela middagen i komplexitet och det tomma glaset doftar även morgonen efter helt ljuvligt, sannolikt till skillnad från provaren.

Sammanfattning: det bästa La Lagune vi har träffat.

Vinet ackompanjerade naturligtvis en entrecôte från ekogården Totebo alldeles förträffligt.

Nu sker nästa test med rest om 2 vv för att se vad Coravin gör med halvtömd flaska.

 

Erik och Erik förförde Gränsö rekordpublik.

Erik Gruvebäck och Erik Berg förtjuste  Gränsö Slottsmusiks rekordpublik under söndagens eftermiddagskonsert.

Med ett bländande ensemblespel och dito sång inleddes Västerviks musikaliska julsäsong på Gränsö Slott. Den etthundratjugohövdade rekordpubliken  gladdes åt ett mycket varierat program med inslag av Dan Andersson, Anders Börje (!) en povelramelparafras på The Gräsänklingblues och mycket Beatles.

Erik Gruvebäck är inte bara en strålande pianist med brett register utan också skönsångare med stor karaktär. Slående var också en mycket god tajming i replikerna, inte olik Victor Borge´s. Erik Berg förnöjde oss med skönt och uttrycksfyllt cellospel i flera kända klassiska verk samt med spel på allehanda instrument samt med välkoordinerad feltajming i ett antal klockspel.

Den lättdresserade publiken lockades även att medverka  med sång, f.a i Beatlesrefränger och med rytmiska handklappningar i några svårklappade stycken.

Vi, som hittat till Gränsö Slott denna onödiga novembermånad, fick njuta av en generös, humoristisk och till synes improviserad musikalisk underhållning av hög klass.

Ett kommande evenemang med denna excellenta duo lär komma i V:a Eds kyrka den 30.12. Något att se fram emot.

Facebook ending!

Vänner och övriga!

Beslutet att minimera aktivitet på FB var så småningom inte svårt att ta. Alltför frekvent  allmän information om dolt agenda på FB samt minst lika frekvens av oönskad reklam på mina övriga  medier har grundat beslutet.

Behov av spelsajter, HBO.-abonnemang, dejtingsajter m.m. är minimalt.

Misstankar att FB kan ha del i detta är så pass starka att beslutet känns rätt.

Eventuella följare välkomnas i stället varmt hit!

Nunnans bön?

Vid en bemärkelsedag fick min käraste anhöriga bl.a. en filosofisk betraktelse eller snarare bön som present.

Bönen angavs vara en anonym bön från 1600-talet i tolkning av Gertrud Zetterholm. Denna källangivelse var den enda som hittades i samband med sökning av ursprung etc.

Däremot hittades ett antal varianter eller möjligen bearbetningar och då utan källangivelser. Dessa bearbetningar förekom f.a. i olika  terapeutiska sammanhang.

Här förmedlas den av mig funna äldsta varianten samt en bearbetning, som jag avser att använda i ett sammanhang där bearbetning , kanske, kan ses som befogad.

 

Nunnans bön:

Gud.
Du vet bättre än jag själv att jag åldras. Hindra mig från att bli pratsjuk och rädda mig från vanföreställningen att jag måste yttra mig om allting och vid alla tillfällen.
Befria mig från lusten att blanda mig i alla människors angelägenheter. Bevara mig från mångordighet – giv mig vingar att snabbt nå fram till det väsentliga.
Skänk mig nåden att med takt och tålamod lyssna till andras bekymmer. Men försegla mina läppar om mina egna krämpor. De blir fler och fler och min lust att tala om dem blir starkare allteftersom åren går. Skänk mig den underbara insikten att det någon gång kan vara möjligt att jag har fel. Gör mig lagom saktmodig, jag vill inte bli ett helgon – sådana kan vara påfrestande att umgås med – men en sur gammal kvinna är djävulens mästerverk.
Gör mig hjälpsam men inte beskäftig, omtänksam men inte despotisk. När man har en så enorm livsvisdom som jag har tycker man det är skada att den inte kommer alla till godo – men Du vet, o Herre, att jag gärna vill ha några vänner kvar till slutet.
Amen

Anonym bön från 1600-talet i tolkning av Gertrud Zetterholm

————————-

 

Bön:

Herre, Du hela världens trefalt store byggmästare
Du vet bättre än jag själv att jag åldras. Hindra mig från att bli pratsjuk och rädda mig från vanföreställningen att jag måste yttra mig om allting och vid alla tillfällen.
Befria mig från lusten att jag skall ordna upp alla människors angelägenheter. Bevara mig från mångordighet – giv mig vingar att snabbt nå fram till det väsentliga.
Gör mig tankfull, men inte dyster.
Skänk mig nåden att med takt och tålamod lyssna till andras bekymmer. Men försegla mina läppar om mina egna krämpor. De blir fler och fler och min lust att tala om dem blir starkare allteftersom åren går.
Skänk mig den underbara insikten att det någon gång kan vara möjligt att jag har fel. Gör mig lagom saktmodig, jag vill inte bli ett helgon – sådana kan vara påfrestande att umgås med – och en sur gammal åldring är kronan på djävulens verk.
Gör mig hjälpsam men inte beskäftig, omtänksam men inte despotisk. När man har en så enorm livsvisdom som jag har tycker man det är skada att den inte kommer alla till godo – men Du vet, o Herre, att med sådan insikt kan man göra sig själv odräglig, och jag vill gärna ha några vänner kvar till slutet.
Amen.

World-class violoncell music in the church of Loftahammar 21.July 2018

The world-wide recognized violoncell artist Rohan de Saram played together with Swedish friends Saturday evening in the small mural church of Loftahammar, archipelago of Tjust.

He impressed in a duo-play with Magnus Andersson, modern and classical interpretor of guitarr music. They performed for the first time ever an arrangement of two folkloristic Albanian tunes arranged by Thomas Simaku. Very soft and melodious, not very unlike the Nordic athmosphere.

Even more impressive was his technique in Locatellis  Capriccio for violoncell. I have never seen such finger positions on the strings, I believe we found his left thumb at the top of the neck with pronated palm of his hand and with the small finger at the same time at the bottom of the neck! Amazing sound and clearness.

Sebastian Enhamre played Impromptu in F- major in the most enjoyable way. He really has started a great career.

Magnus Andersson, Rohan de Saram, Sebastian Enhamre.
Loftahammar kyrka, 21.7.18.

Världsklassmusik i Loftahammar kyrka i kväll. Magnus Andersson gitarr, Rohan de Saram cello och Sebastian Enhamre piano underhöll den lyckligt lottade femtiohövdade publiken med ett mycket varierande och stilmässigt svängigt program. Andersson och de Saram i duospel uruppförde två folkloristiska visor från Albanien, och Sebastian Enhamre briljerade i Schuberts Impromptu i F-moll. Rent sensationell var de Sarams tekniska briljans i Locatellis Capriccio för cello. Trodde inte att sådana grepp på cello fanns! En musikalisk helafton blev det.

Dan Wallins foto.

Moderna Muséet 11.4.2018

Moderna visar just nu Concretes, moderna sydamerikanska artister med inriktning på form och djup i perspektivet, såväl bildkonst som skulpturer. Somt är spännande och sinnespåverkande, annat känns trots temat lite platt.

Mest intryck skapade Lygia Papé med guld- och silvertrådar dragna från tak till golv i sneda kolonner. Med belysning  skapades stämning som i en kyrka med infallande ljus från färgade rosettfönster.

Ett annat verk påminde något om Hilma af Klint med geometriska mönster och svårtolkad  symbolik.

 

Hilma själv stod ut som en mycket viktig föregångskvinna med sina verk redan fullbordade under tidigt 1900-tal och före Kandisky!

Svanen!

En guidad tur med Marie Lindberg före beöket på separatutställningen min fångade på bara 45 minuter upp några av samtidens och den moderna konstens mest framträdande  konstnärer, och alla dessa var kvinnor!

Besök på Artipelag den 10.4.2018

På konstetablissemanget Artipelag på Värmdö pågår under en period från 23.3. till 30 9. 2018 utställningen Bloomsbury Spirit.

Här visas konst av Duncan Grant, Clive Bell och Vanessa Bell samt Roger Fry. Den sistnämnde var även konstpedagog samt farfar till den eventuellt mer berömde Stephen Fry. Till Bloomsburygruppen hörde även författarna Leonard och f.a. Virginia Woolf samt E.M. Forster och Lytton Strachey och även ekonomen John Maynard Keynes.

Artipelag har rekonstruerat en interiör från det berömda Cadena Café samt den omtalade piazzan på godset Charleston där så mycket nyskapande i ord, bild och heminredning skedde.

 

Man har byggt upp rum och interiörer och smakfullt inlemmat originalmålningar samt foton. Bloomburygruppen hade samröre med den tidens modernister innan dessa efter hand blev erkända av konst- och kulturetablissemanget. Exempel på detta är så olika personer som Matisse, Sezanne, Djiagilev och Bertrand Russel.

The Omega Workshop, centrum för design och konst kan sägas vara en föregångare till t.ex. Bauhausepoken, men tvingades stänga i samband med första världskrigets slut, i första hand kanske av ekonomiska skäl, helt enkelt otur med timing.

Mycket information, inte minst foton finnes från gruppens kanske primus motor, Virginia Woolf.

Artipelag håller sig med två näringsställen. Numera är gamla Bådan mer ett lunchkafé med mackor och kanske soppa, medan den etablerade förnämliga lunchbyfféen har flyttat upp till Restaurang Artipelag, en trappa upp. Samtidigt har priset höjts men bedömningen är att samtidigt kvaliteten har höjts ytterligare.

Ett förnämligt fisk och skaldjursutbud finnes, liksom delikata charkuterier som bresaula och prosciutto.Denna gång var det dock den torrsaltsmarinerade skreiryggen, som ugnsbakats i 50 ° som tog priset. Helt sublim!

Ord- bild- design och matkultur i skön förening!

 

Vinfestival på Best Western Plus Hotel i Västervik ( Stadt)

Lördagen den 14.4. 2018 arrangerades för första gången en vinfestival i samarbete mellan Best Western Plus Hotel i Västervik och Västervikssektionen av Föreningen Munskänkarna.

Själv hade jag förmånen att tillsammans med Munskänkskollegor förestå bordet med mousserande viner. Det var en sann glädje att få ledsaga några av de mer lyhörda deltagarna från ett något för fruktigt och sött , älskvärt, syditalienskt spumante till betydligt mer nyanserade och komplexa champagner. Denna gång hittades en genväg via samprovning med Anders Drotts ostar på bordet bredvid.

Bäst i test denna dag och vid vårt bord var Clos des Goisses 2006 från champagnefirman Philipponat i 1.er cru-byn Mareuil ( 99 %)

Läget Clos des Goisses med namn från det lokala uttrycket för mycket brant sluttning, 45 °, är ett av Richard Juhlins favoritlägen och orsaken till att han rankar producenten Philipponat så högt som han gör.

Charles Philipponat rekommenderar originellt nog en dekantering av detta kvalificerade vin för att det fyllt ut skall blomma. Detta var något jag inte vågade denna dag eftersom endast en flaska hade ställts till disposition. Ja, priset på VoS är ju förstås 1399 kr! ( 95p.)

Philipponat Blanc des Noirs 2009 för 525 kr . gick däremot att få till en dekantering av och till viss överaskning ökade doft- och smakdjup och utan att moussen försvagades nämnvärt. ( 89p)

Även Philipponat Grand Blanc 2007 , som stod kyld och öppnad under flera timmar blev bara bättre och bättre i mognande toner i såväl bouquet som smak.( 90p)

 

En överaskning vid provning från andra bord blev Vila Santo Trincadeiro från Alentejo i Portugal och till det tilltalande priset av 102 kr. enl. prislista på nätet. Stor , mycket komplex växande doft med sekundäraromer av sous-bois, färsk svamp ett litet inslag av tryffel. Smaken levde inte riktigt upp till den mycket lovande aromen men var ändå mycket tilltalande med frisk fruktsyra, mogna mjuka tanniner och en god ganska lång finish. En aning spretigt med en möjligen lite för hög alkoholhalt för syra och frukt. 88 p för ett 102 kr. vin: bra jobbat Jão Portugal Ramos!

Sammanfattningsvis en mycket trevlig om än frenetisk dag i vinets tecken. Stämningen var mycket trevlig, intresset och nyfikenheten påtaglig och Munskänkarnas arbetsdevis: att verka för goda dryckesvanor, kunde åskådliggöras på ett påtagligt sätt.

Vi uttryckte många en förhoppning om en upprepning av evenemanget.

TWWD: Terrific Wines Winemakers Day 2018.

Terrific Wines, perhaps not  the biggest wine importer in Sweden, but according to style and influence it certainly is not of small importance for keen wine-lovers. When the modern wines  get international both concerning choice of grapes and style, Terrific Wines chooses originality, faithfulness and loyalty to soil, origin and perhaps above all, purity. This is what characterized presentations and seminars over the day.

Most representative for the characteristics above is Clotilde Davenne, owner and first of all winemaker, on Des Temps Perdus in Prehu , in Chablis.It is a highly interesting and thought-provoking journey to be led through her production during a tasting. Purity, balance and harmony in the nose and on the palate is distinctive for her wines before fruity muscular strength with or perhaps without the modern art of disharmonious high contents of alcohol.We had an almost full range from her production: Crémant de Bourgogne, white and rosé, Saint Bris ( Sauvingon Blanc from the Chablis region!), Bourgogne Blanc grown a few steps outside the appellation border for Chablis, Chablis, Chablis 1 er Cru  Montmains, Chablis Grand Cru Les Clos 2013 och 2014 and Bourgogne Rouge. This tasting lacked a most interesting blend of Pinot Noir and the local variety of Cesar in the small production of Irancy. You cannot get it all, sometimes.

To get it short: Bourgogne Blanc is among the most prize-worthy of quality wines you could lay hands on, and the Grand Crus from Les Clos are superb now but would change nicely and even improve in nuances with age. It is so easy to show fidelity to wines like these, Clotilde Davenne!

The seminars started with Lars Torstenson talking over rosé wines and the topic ” In rosé wines there is more than the colours.”

We took part in an exposé over choices of root varieties and fitting yeasts over maceration time. Most interesting.The AOP Tavel Les Lauzeraies always has been a good company to most spring and summer food, dry mouth-watering fresh, pretty good body and a food-friendly well balanced bitterness.

Bastien Papleux from the champagne-grower and -maker ( RM) Goutorbe- Bouillot in Damery  just outside Epernay introduced the tasters to a solera style of blend that he stated the family was first  to use in Champagne. On a careful comment that Anselme Selosse  was very early too, Bastien Papleux firmly stated that he came later!Perhaps that could be questioned, because on a visit to Selosse 1995, it was obvious that the solera system was running.

Anyhow, the long aging procedure, the solera period over 16 years, the long time sur lies and the careful work in the vine-yard made these bubblies very tasty and food-friendly. We had a good example on how small and ambitious growers and ” Recoltants-Manipulateurs” , can produce champagnes up to and over the quality from the established big houses and not the least important to a most attractive prize.

Champ de Craie, art. nr 73380 på VoS, 425 kr.

Cuvée Louise 2013 , 499 kr.

Andrea Mullineux from the South African winery in Swartland lead a seminar and presented some very ambitious products from mineralic soils where especially the Syrah variety from chist soils stood out.

Over all the day, a very ambitious and friendly atmosphere could amalgamate in  the most professional way.

TWWD is to be look forward to every year.

Interesting and mouthwatering tasting at the Terrific Wines in Stockholm 21.2.2018

Terrific Wines public Wine Club held one of their first tastings for non-professionals. The tasting was half-blind, as most of the interested participants well knew the portfolio of Terrific Wines.

Andreas Karlsson, CEO of the company, and Anna Sundin, Event and product Manager informed on activities and sparkling wines in common.

The four bubblies were :

1. Clotilde Davenne, Crémant de Bourgogne , Brut  Extra  (NV)

Colour: clear, brilliant, light greenish.

In the nose: green apples, lemon, mature pear. Well nuanced.

On the palate: very crisp attack, very dry, holds a creamy mousse.  A touch of toasted bread in the middle. Medium-long finish with food-friendly bitterness. Absolute clean and well-balanced style of Davenne character. What lacks in chalk for champagne lovers is well compensated for in absolute harmony. Love to think of suiting amuses bouches when keeping the after-taste. Zero dosage. < 3 g/l rs

90 p.  149 SEK. Art No . VoS: 7725

 

2. Gramona Imperial Gran Reserva 2012.

Colour: clear, light yellow, brilliant.

In the nose: yellow apples and plums, fine pâtisserie with brioche and newly toasted bread.

On the palate: very dry and crispy attack, fine creamy mousse in very small bubbles. More of autolytic nuances, fruit from straw-berries and pear. A hint of white chocolate and almond paste. Long well balanced bready finish. A very nice example o how long time aging on the yeast sediments could improve a sparkling wine. Probably at least 5 years sur lie. 9 g/l rs

91p. 219 SEK. Art no VoS: 71964.

 

3. Menger- Krug Méthode Rurale Brut Riesling, 2012.

Colour: Brilliant, clear, deep golden.

In the nose: powerful nuances of white flowers, honeysuckle, apples and pears. A hint of delicate yeasts.

On the palate: fresh, mouth-watering  and crispy acidity, soft and creamy mousse. Hints of straw-berries and very mature  rich apples and honey. Very long nuanced tasty finish. So rich in structure and taste that this wine demands a very rich food. Or, why not, on its own with just some salted walnuts and almonds. 6 g/l rs.

To me the most exciting and interesting new experience to day.

 

92 p. 299 SEK, art. no VoS : 77456.

 

 

4. Champagne Pointillart Leroy Brut 1 er Cru,             Descendance.

Colour : clear, yellow, brilliant.

In the nose : apples, chalk, fine bakery, newly baked baguettes.

On the palate: fresh and crispy acidity in the attack, soft and smooth mousse, apples, pears and strawberries. Balanced bitterness, chalky and with a hint of gun-powder. To me more of the aperitif champagne than the food type. Well, amuse bouches with bouchet ris de veaux  or caviar de lavaret de Tjust is not real food, is it?

A very personal and interesting premier cru from a small producer. A very nice champagne to a very reasonable price.

This wine will certainly improve with aging in the bottle. Hopefully the winemaker in the future would / could afford invest in even more time sur lie compared with what CIVC demands! At least with a part of the harvest. 9 g/ l rs.

90 p. 299 SEK art no VoS: 70318.

So the conclusion is : a variety in styles, personalities and prices but all very classy.

 

 

Coravintest och dito fest.

Den 12.1.2018 testades vin och mat f.a. i perspektivet om några riskabelt gamla viner från den snart beryktade vinkyrkogården i Västervik kunde leverera kvalitet i paritet med etiketterna!

Erfarenheten är ju  att gamla korkar är svåra att få upp, åtminstone i helt skick. Möljiga korkrester i ädla viner gör ju ingen glad.

För övningen hade införskaffats en CoraVin från Vinunic Gold.

Följande viner provades till middag :

 • Champagne Colin Alliance Brut, NV, imp: Vinupplevelser
 • Desbordes- Amiaud 1. er Cru, Mill 1988 RD sept. 2016, imp:    Spruce up.
 • Montagny 1 er Cru Les Coeres 2015 av Francoise Feuillat-Juillot

      Imp: Terrific Wines

 •  Un faune avec son fiefe, 2011, ( Cab. Fr. från Clos de Fées!!)
 • Château Cheval Blanc, 1986
 • Château Cheval Blanc 1979
 • Château Mouton Baron Philipe 1975
 • Château d´ Yquem, 1982

Colins Non Vintage var öppen, frisk aperitiftypiskt äpplig och med bra bett och viss mineralitet.  Mycket prisvärd, 299 kr.  89 p.

Desbordes_Amiaud Mill .1988 degorgerad i sept. 2016, var  helt annorlunda. Som förväntat brödig med inslag av brioche och frukt i form av bokade äpplen. Någon upplevde den som lätt oxiderad , en annan som maderiserad, möjligen  samma sak . Hur som helst var detta vin kolossalt innehållsrikt i smak och doft, massor med exotisk frukt, patisserie, nöt, mandelmassa, vit choklad.

En fin bärande syra, som kom och gick mellan de olika smaksensationerna. Liten fin kritig och krutig mineralton. Mycket lång eftersmak, nästan outsläcklig. Ytterligare ett bevis på att vissa vinmakare får till det med mer och mer uttrycksfulla viner ju längre vinet ligger på sin jäst. En utsökt matchampagne.

Pris 645 kr. BS. 94 p

 

Montagny Les Coeres från kultproducenten Françoise Feuillat-Juillot.

Fin fruktig bouqet med päron, gula plommon, lite vanilj.

Frisk fin syra i attacken, flera fina exotiska frukter i mellanfasen, mineralisk syra i finish. Mycket nyanserad och ett harmoniskt bygge.

Pris : 179 kr. BS. 92 p.

Un faune avec son fiefe.

Ett vin byggt av ikonen Hervé Bizeul i Vingrau, Côtes Catalanes. Dominerande Cab. Franc, > 70 %, resterande mest Merlot. Bizeul är mannen bakom kultvinet La Petite Sibérie på Clos des Fées.

Komplex, utvecklad doft av sous-bois, skogssvamp, lite mogen paprika. Örtkryddig , möjligen av garriguetyp.

Fin frisk fruktsyraattack snabbt åtföljd av vinbär och björnbär.

Kryddigheten återkommer i mellanfasen. Lång eftersmak.

Pris? C:a 200 kr. i prod. källaren 2014. 93 p.

 

Ch. Cheval Blanc 1986.

Dominerande Cab. Franc, > 66 %.

Doft av mogen frukt , vinbär och plommon, utvecklad nyanserad bouqet. Kanske det lilla pikanta lagom inslaget av Brett.

Smak av mogen mörk frukt frisk bärande syra i attack och finish.

Lite svagt inslag av paprika och svamp. Mycket lång eftersmak.

320 Fr. fr. på L´Intendent i Bordeaux ( 891012). 95 p.

Ett par dagar innan testades den vita hästen av årgång 1979, och då med Coravin som hjälp för att undvika besvär med kork.

Förhoppningen att det skulle kunna vara ett stort vin, värt att spara under argonlocket, kom tyvärr på skam.

Volatila syror i inledningen, ingen frukt, nästan fullständigt uttorkad.

Stickig obehaglig ålderssyra och tomhet på vinös smak gjorde att detta vin ” vaskades”. Dög ej ens till vinägermodern.

Sannolikt ett alltför länge sparat vin.

Ch. Mouton Baron Philip från det legendariska/ökända 1975.

Endast vaga rester av mogen utvecklad doft, försvinnande i glaset.

Helt uttorkad frukt, dammig, spetsig och ej matchande ålderssyra. Ingen eftersmak. Ytterligare ett exempel på att Ch. La Mission Haut Brion är ( har varit ! ) ett av få viner, som klarat den långa mognadsprocessen utan att torka ut och som denna årgång kanske är typisk för.

Ch. d´Yquem 1982. ( 37,5 cl.)

Begynnande bruntonad färg. Mycket lite depot.Klar, brilljant i lystern.

Doft av mogen frukt med många facetter. Honung, tydligt Botrytisinslag.

Fin bärande syra och matchande sötma. Så harmoniskt och balanserat man kan tänka sig. Många lager av skiftande bär och frukter, såväl frisk färsk frukt som mogna inslag. Nästan outsläcklig eftersmak. Det bästa vin i sin stil som jag fått förmån att dela med vinvänner.

Pris 1300 kr i samband med en restaurangkonkurs i början av 90-talet= Systemets katalogpris! 100 p.

Not: När korken drogs dagen efter Coravintestet, visade det sig mycket riktigt att korken gått av på mitten med en del korkrester i vinet, detta trots att det är en ganska kort kork i halvflaska, t o m från detta slott.

Således en anledning att använda Coravin: vid misstänkt gamla eller skadade korkar.

En annan erfarenhet: ett bra tillfälle för en bra etikett och särskilt en med lite ålder, är kanske här och nu!

 

 

 

A small private celebration after returning from France

Our francophile wiew is not changed although leaving the Residence Secondaire on Côte d ´Azur.

Looking forward to again meet our friendly former neighbours in the small village in the mountains above Nice.

Homecoming was celebrated with

 • Toast Skagen
 • Parmiggiano-baked red-belly with mashed potatoes and summer truffles from Alba and Kamchin
 • Heisse Liebe

This was accompanied with

 • Krug Grand Cuvée
 • Les Lauzeraies 2016 Tavel AOP

Terrific Wines Wine Day, TWWD, den 6.3.2017

Terrific Wines arrangerade sin traditionella Wine Day den 6.3. på Hotel Sheraton i Stockholm.

Bland utställarna utmärkte sig som vanligt Clotilde Davenne med ett antal ursprungstypiska, mycket rena och harmoniska AOP Bourgogne och Chablis. Clotildes Bourgogne Blanc är kanske inte så lätt att sära från hennes Chablis, men det är väl inte så underligt med tanke på att hennes Kimmeridge Bourgogne ligger endast 20 m. på fel sida av den dragna gränslinjen! Vinälskaren får med andra ord ett fantastiskt prisvärt ”Chablis” till priset av en Bourgogne Blanc.

Tillsammans med Clotilde Davenne kunde följande storheter provas:

7725 Crémant de Bourgogne, 70241 Saint Bris ( Sauv. Bl.), 5562 Bourgogne Blanc, 6307 Chablis, 72879 Chablis 1er Cru Montmains,74000 Chablis Grand Cru Les Preuses, 75088 Chablis Grand Cru Les Clos, 70403 Bourgogne Rouge, 70403 Irancy.

Mycket kan sägas om denna enastående provning, men utrymme och tid begränsar utsvävningarna till : Chablis Grand Cru Les Clos 2013 är nog det bästa och mest nyanserade Chablis jag någonsin druckit. Med tanke på dess utvecklingspotential avseende ädel mognad väntar härliga år på den som lyckas lägga beslag på några flaskor.

Alla vinerna var rena och inte bara ursprungstypiska utan som det tycks även producenttypiska!

Ytterligare kan sägas, att Bourgogne Rouge upplevdes som lätt och med en fantastisk pinotnäsa fullt i klass med de bästa Bouzy Rougeexemplaren. Bör njutas ungt. Irancy var en ny bekantskap i form av en cuvé av PN och César, en lokal blå druva. Denna gav ett tillskott av matvänligt tannin till vinet.

Bourgogne Blanc och Cremant de Bourgogne är väldigt mycket renrasig klass för pengarna. Som Lars G säger : Clotildes Crémant är inget för veklingar med <3 g RS!

Det spanska cavahuset Gramona presenterades av Xavier Gramona.

En strålande estradör, som bl.a. genom sina utkastade frågor tvingade till eftertanke. Ett exempel: Tänk på de fem bästa mousserande viner varifrån i världen som helst. Vad har de gemensamt?

Svaret skulle bli: tiden i flaska på jästfällningen! Undra på att diverse gamla RD alltid fallit på och bakom läppen.

Gramona Enoteca Brut Nature 2001 är definitivt den bästa cava jag smakat. Trots en mångsiffrig prislapp står den sig väl mot flera prestigechampagner, möjligen bakom Bollingers RD och Selosse dito.

Etienne Sipp från det  vinhuset Louis Sipp i Alsace visade pedagogiskt mångfalden av jordarter i Ribeauvillé orsakat av upprepade jordförkastningar. Rena och fina viner med hög kon- centration.